فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بیتا عرب نرمی *، حسام رمضان زاده صفحات 1-14
    هدف این پژوهش تحلیل نگرش و عملکرد معلمین ورزش مقطع ابتدایی در ارتباط با چاقی، با رویکرد نظریه گفتمان است. سوال این است که پیام ها، نشانه ها، گفتگوها و برخوردهای کلاسی با محوریت معلم، زمینه ایجاد چه دیدگاهی نسبت به چاقی فراهم می کند و چگونه باورهای چاقی را در تجربیات کلاسی تقویت یا تضعیف می کند؟ تاثیر یک گفتمان تولید و تقویت شده در فضای کلاس تربیت بدنی به احتمال زیاد بر مراحل زندگی ورزشی دانش آموزان چاق، حس مطلوب نسبت به جسم خود، باید ها و نبایدها، قصدهای کوتاه مدت و دراز مدت تمرین، تعریف از ورزش در زندگی روزمره و عادات ورزشی تاثیر گذار است. داده ها با استفاده از مشاهدات کلاسی و مصاحبه با معلمان جمع آوری گردید و تحلیل ها بر اساس توصیف مفاهیم به کار رفته در نظریه گفتمان لاکلا و موف(1985) انجام گردید. نتایج نشان داد که دو رویکرد ایجاد ترس از چاقی و رویکرد مسئولیت سلامت(هلسیزم)، در ارتباط با چاقی در کلاس های ورزش مدرسه وجود دارد که در هر دو رویکرد، چاق بودن مذمت می شود و توجه ویژه نسبت به دانش آموزان چاق برای معلم از اولویت برخوردار است و تفاوت عمده ی این دو رویکرد، ایجاد چشم انداز متفاوت نسبت به چاقی است. در گفتمان مسئولیت سلامت، نگرش و عملکرد معلم در کلاس های ورزشی توام با ایجاد یک حس مسئولیت پذیری فردی همراه با افزایش آگاهی است؛ اما گفتمان ایجاد ترس نسبت به چاقی به احساسات نامطلوب و حقارت آمیز نسبت به چاقی دامن میزند.
    کلیدواژگان: چاقی، مسئولیت سلامت، ترس از چاقی، گفتمان، معلم، دانش آموز
  • هانیه قوامی لاهیجی *، نادر حاجلو صفحات 15-38
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی مرگ زودهنگام والدین، سابقه ی ابتلا به اختلال بیش فعالی -کمبودتوجه و شغل مخاطره آمیز در بزرگسالان با و بدون سابقه ی تلاش برای خودکشی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی مقایسه ای است و جامعه ی آماری آن را تمامی افراد دارای سابقه ی خودکشی که در بهار سال 95 به بیمارستان های استان گیلان مراجعه کرده بودند، تشکیل می دهند. از میان این بیماران 30 بیمار با سابقه ی خودکشی، به روش کل شماری انتخاب شده و با 30 بیمار بدون سابقه خودکشی مورد مقایسه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس خودگزارشی اختلال نارسایی توجه و فزون کنشی بزرگسالان آدلر و همکاران و پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده شده است. داده ها توسط آزمون های خی دو و تحلیل واریانس یک راهه تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که افراد دارای سابقه ی خودکشی، شغل مخاطره آمیز و سابقه ی ابتلا به اختلال بیش فعالی-کمبود توجه بیشتری دارند؛ اما بین دو گروه، در مرگ زود هنگام والدین تفاوت معناداری وجود نداشت با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که به احتمال زیاد سابقه ی ابتلا به اختلال بیش فعالی-کمبود توجه و داشتن شغل مخاطره آمیز، عامل خطر مهمی در اقدام به خودکشی است؛ بنابراین، درمان به موقع این اختلال و بهبود وضعیت شغلی افراد می تواند خطر اقدام به خودکشی را در افراد جامعه کاهش دهد.
    کلیدواژگان: مرگ زودهنگام والدین، اختلال بیش فعالی، کمبودتوجه، شغل مخاطره آمیز، خودکشی
  • محمد صادق زمانی زارچی *، مسعود غلامعلی لواسانی، جواد اژه ای، علی حسین زاده اسکویی، سحر صمدی کاشان صفحات 39-54
    طلاق، یک واقعیت در زندگی بسیاری از افراد در سرتاسر دنیاست. این پدیده به طرق گوناگون، زندگی افراد را تحت تاثیر خود قرار می دهد و سرمنشا تحولات پیچیده ی عاطفی، شناختی و فیزیکی در نظام خانواده و به ویژه نزد فرزندان است. در این راستا این تحقیق با هدف بررسی تجربه ی زیسته ی فرزندان طلاق در زمینه ی تجارب هیجانی آنان انجام گرفته است. پژوهش حاضر کیفی بوده و طرح آن از نوع پدیدارشناسی است. به همین منظور 17 نفر از نوجوانان پسر و دختر 12-18ساله ای که جدایی والدینشان را تجربه کرده بودند، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و اکتشافی مورد مطالعه قرار گرفتند. لازم به ذکر است که نمونه گیری تا زمان اشباع داده ها ادامه یافته است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، ابتدا داده ها ثبت و کدگذاری شده و سپس با استفاده از روش کلایزی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج این مطالعه به وسیله ی سه زیرمضمون که نشان دهنده ی تجارب زیسته ی مشارکت کنندگان بود، به نمایش گذاشته شد. این زیرمضمون ها به ترتیب شامل خشم و تنفر، ترس و احساس بی پناهی بوده و هریک به صورت مجزا، مولفه ها و واحدهای معنایی حمایت کننده دارند. آنچه از نتایج این تحقیق برمی آید این است که فرزندان طلاق هیجاناتی را تجربه می کنند که در مواردی می تواند بهزیستی و سلامت روانشان را تحت الشعاع قرار دهد. نتایج به دست آمده بر لزوم تبیین عمیق تر تجارب زیسته ی این افراد توسط روان شناسان و مددکاران و ارائه ی مداخلات درمانی مبتنی بر مضامین برآمده از مطالعه ی حاضر، با تمرکز بر بهبود وضعیت هیجانی آنان تاکید دارد.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، نوجوانان، فرزندان طلاق، پدیدارشناسی، هیجانات و تجربیات ذهنی
  • خدیجه علوی *، محمدعلی اصغری مقدم، عباس رحیمی نژاد، حجت الله فراهانی صفحات 55-74
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی مدل آسیب شناسی لینچ، اثر تعامل حساسیت به تهدید، حساسیت به پاداش و کمال گرایی والدین با میانجی گری بیش کنترل گری و پیوند اجتماعی، در رابطه با افسردگی بود. اعضای نمونه را 521 نفر از دانشجویان سه دانشگاه در تهران تشکیل می دهند که به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این مطالعه شامل مقیاس طبع منفی فهرست شخصیت سازگار و ناسازگار، مقیاس تجربه ی زمانی لذت، خرده مقیاس های کمال گرایی ناسازگارانه، مقیاس کمال گرایی چندبعدی فراست، پرسشنامه ی دوسوگرایی در ابراز هیجان، مقیاس نیاز شخصی به ساختار، پرسشنامه ی مشکلات بین فردی، مقیاس امنیت و لذت اجتماعی و پرسشنامه ی افسردگی بک بود. یافته های مطالعه، حکایت از برازش خوب مدل یادشده داشت. تحلیل بوت استرپ نیز نقش واسطه ای بیش کنترل گری و پیوند اجتماعی را تایید کرد. بر این اساس تعامل حساسیت به تهدید، حساسیت به پاداش و کمال گرایی والدین منجر به ایجاد سبک مقابله ای بیش کنترل گرانه می شود؛ بیش کنترل گری نیز به نوبه ی خود به اختلال در پیوند اجتماعی می انجامد و از این طریق به افسردگی منجر می شود. بر این اساس، یافته های مطالعه ی حاضر از مدل لینچ در رابطه با آسیب شناسی افسردگی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: مدل آسیب شناسی لینچ، افسردگی، حساسیت به تهدید، حساسیت به پاداش، کمال گرایی والدین
  • توحید رنجبری، الهه حافظی *، ابوالفضل محمدی، فرزانه رنجبر شیرازی، فاطیما غفاری صفحات 75-88
    اخیرا، مطالعات بالینی تصویری متفاوت از اختلال وسواسی جبری ترسیم کرده اند؛ تصویری که شباهت زیادی به رفتارهای اعتیادگونه در افراد مبتلا به مصرف مواد دارد و این فرض را که احتمالا این دو اختلال دو وجه از یک وضعیت مشابه هستند، به وجود آورده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی اضطراب، نگرانی و عدم تحمل بلاتکلیفی در افراد مبتلا به اختلال وسواسی جبری، اختلال مصرف مواد و افراد بهنجار انجام شد. پژوهش کنونی از نوع بنیادی و به شیوه ی علی مقایسه ای طراحی شد. بدین منظور 120 فرد مبتلا به اختلال وسواسی جبری و 120 نفر با اختلال مصرف مواد، به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند؛ همچنین به منظور مقایسه با دو گروه بالینی، 120 نفر نیز از جمعیت بهنجار، به شیوه ی نمونه گیری در دسترس گزینش شدند؛ سپس پرسشنامه های اضطراب بک، نگرانی پنسیلوانیا و عدم تحمل بلاتکلیفی در اختیار سه گروه قرار گرفت. نتایج نشان داد بین نمرات گروه های بالینی با افراد بهنجار در متغیرهای اضطراب، نگرانی و عدم تحمل بلاتکلیفی، تفاوت معناداری وجود دارد؛ بااین حال، بین افراد با اختلال وسواسی جبری و افراد با اختلال مصرف مواد، تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در مجموع با توجه به یافته های پژوهش حاضر و شباهت افراد مبتلا به اختلال وسواسی جبری و اختلال مصرف مواد، لزوم بررسی مولفه های فراتشخیصی در هر دوی این اختلالات جهت پیش گیری ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: اضطراب، نگرانی، اختلال وسواسی جبری، اختلال مصرف مواد، عدم تحمل بلاتکلیفی
  • سید علی کاظمی رضایی، مهناز شاهقلیان *، سید ولی کاظمی رضایی، انسیه کربلایی اسمعیل صفحات 89-101
    هدف پژوهش حاضر بررسی مدل معادلات ساختاری میان مکانیزم های دفاعی و تصور از خود در دانشجویان بود. تعداد 154 دانشجوی شاغل به تحصیل در دانشگاه خوارزمیبه شیوه تصادفی چند مرحله ای انتخاب و اطلاعات حاصل از پرسشنامه سبک های دفاعی و آزمون تصور از خود بکدر مورد آنها تجزیه و تحلیل شد. مدل مفهومی پژوهش با داده ها برازش داشت. اندازه شاخص های مطلق (76/0)، نسبی (89/0)، بیرونی (87/0) و درونی (91/0)، برازندگی کیفیت مدل ارائه شده را نشان دادند. ضرایب مسیر نشان دادند مکانیزم های دفاعی روان رنجور و رشد نیافته با ابعاد مختلف خودپنداره ارتباط دارند. کلیه مسیرهای مورد بررسی به جز مسیر مکانیسم دفاعی رشد یافته به سه حیطه از تصور از خود (ذهنی، جسمی و شغلی) معنادار هستند. همچنین ارتباط مثبت و معنادار مکانیزم های دفاعی رشد نیافته و روان رنجور با خودپنداره تبیین شد. نتایج مطالعه حاضر بر اهمیت رابطه دفاع ها که در مدیریت عواطف نقش دارند، در شکل گیری تصور از خود تاکید دارد.
    کلیدواژگان: مکانیزم های دفاعی، خود پنداره، سلامت روان
  • مهری مولایی، نادر حاجلو، گودرز صادقی هشجین، نیلوفر میکائیلی، شیما حیدری صفحات 102-112
    اختلال اضطراب جدایی، از شیوع بالایی برخوردار بوده و منجر به تاثیرات مخرب بر کیفیت زندگی افراد مبتلا می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تحلیل عاملی تاییدی پرسشنامه ی اختلال اضطراب جدایی بزرگسالی، در دانشجویان ایرانی است. از 310 دانشجو، 180 پسر و 130 دختر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و از آن ها خواسته شد تا به پرسشنامه ی اختلال اضطراب جدایی بزرگسالی و مقیاس افسردگی، اضطراب و تنیدگی پاسخ دهند. یافته های پژوهش حاضر حاصل از تحلیل عاملی با استفاده از روش مولفه های اصلی، پنج عامل را در پرسشنامه شناسایی کرد. این عامل ها عبارت اند بودند از: اضطراب جدایی، نگرانی درباره ی روابط مهم، آشفتگی های خواب، صحبت کردن افراطی، نگرانی از صدمه به اطرافیان. پایایی کل پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ، 88/0 به دست آمد و همبستگی نمرات آزمون- بازآزمون، 64/0 بود که بیانگر پایایی مطلوب آزمون است؛ همچنین همبستگی پرسشنامه ی مذکور با مقیاس افسردگی، اضطراب و تنیدگی، 56/0 بود. یافته های پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل عاملی نشان داد که نسخه ی فارسی پرسشنامه ی اختلال اضطراب جدایی بزرگسالی و پنج مقیاس آن، از اعتبار مطلوبی در جمعیت دانشجویی برخوردار است و ابزار مناسبی برای غربالگری اختلال مذکور است.
    کلیدواژگان: اضطراب جدایی بزرگسالی، تحلیل عاملی، روایی، پایایی
|
  • Bita Arabnarmi *, Hesam Ramezanzade Pages 1-14
    This research focuses on attitude and practice of elementary Physical Education(PE) teachers in relation to obesity. The question is the messages, symbols, conversations and teacher-centered interpersonal behaviors; how does provide attitude to obesity? The impacts of reinforced discourse likely affect obese student’s desirable feelings about their bodies, intentions of short-term or long-term physical activities, definition of exercise in daily life and habits. The data were collected using observations on PE class and interviews. Analyzes were carried out by description of the concepts used in the discourse theory of Lacla and Moff (1985). Results showed that there are two approaches: creating “fear of obesity” and “health responsibility”. In both approaches, obesity is a priority and special consideration is given to obese students in the classroom. The major difference between these approaches is to create different perspectives to obesity, it means that attitude and practice by the teacher can be accompanied by a sense of personal responsibility with awareness and the other hand, it can be affected by an undesirable and humiliating feeling to obesity.
    Keywords: Obesity, health responsibility, fear of obesity, discourse, teacher, student
  • Hanieh Ghavami Lahiji *, Nader Hajloo Pages 15-38
    The aim of this study was to compare early parental death, ADHD, and precarious employment among adults with and without history of suicide attempt. It was a case control study. Its statistical population included all the individuals with history of suicide attempt who referred to public section of I ranian hospitals in Gilan province. Among these patients, 30 adults with history of suicide attempt were chosen by census method and they were compared with 30 adults without the history of suicide attempt.For collecting data, Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS) and a researcher made questionnaire were used. Data were analyzed by univariate variance test and Chi-square test. The results showed that people with history of suicide attempt, had more precarious employments and they were more suffered from ADHD than people without history of suicide attempt, but there was not any meaningful difference in the rate of early parental death between two groups. These findings showed that history of suicide attempt and ADHD are probably important risk factors in suicide attempt. So, treatment of this disorder and improvement of work status can reduce the suicide risk in future.
    Keywords: early parental death, attention deficit, hyperactivity disorder, precarious employment
  • Mohammad Sadegh Zamani Zarchi *, Masoud Gholamali Lavasani, Javad Javad Ejei, Ali Ali Hosseinzadeh Oskouei, Sahar Samadi Kashan Pages 39-54
    Divorce is a reality in the lives of many people around the world. This phenomenon is affecting people's lives in many ways and is the origin of complex emotional, cognitive and physical changes in the family, especially children. In this regard, this study was conducted to explore the lived experience of children of divorce about their emotional experiences. In this qualitative study, a phenomenological framework was adopted. The population under study was 17 adolescents aged 12-18 years old; who had experienced the separation of their parents. The participants were selected purposively, and selection continued until data saturation. Data collected by semi-structured and face-to-face individual interviews. The data were analyzed using the Colaizzi`s proposed stages. The thematic analysis resulted in three sub-themes for emotional experiences including anger and hate, fear and feeling of defenseless. According to findings, the adolescents participating in the study faced with a variety of emotions and experiences during the divorce and thereafter. Based on the results, children of divorce have numerous mental and environmental perceptions and experiences which in some cases can affect their well-being and mental health. The results emphasize the need for a deeper explanation of the lived experience of these people by psychologists and social workers and implementing therapeutic interventions based on the content derived from the present study, focusing on improving their emotional states.
    Keywords: lived experience, adolescents, children of divorce, phenomenology, emotional, subjective experiences
  • Khadije Alavi *, Mohammad Ali Asghari Moghadam, Abbas Rahiminezhad, Hojatolah Farahani Pages 55-74
    The objective of this study were to investigate Lynch’s theory of psychopathology with regard to depression. students from three universities in Tehran (n= 521) was selected by convenience sampling method. The measures used in this study were negative temperament scale of Schedule of Non-adaptive and Adaptive Personality, Temporal Experience of Pleasure Scale, maladaptive perfectionism subscales of Frost Multidimensional Perfectionism Scale, Ambivalence over Emotional Expressiveness Questionnaire, Personal Need for Structure Scale, Inventory of Interpersonal Problems, Social Safeness and Pleasure Scale and Beck Depression Inventory. The results showed that the model has good fit with data. Bootstrap analysis also confirmed the mediating role of over-controlling and social disconnectedness. Accordingly, the interaction of sensitivity to threats, sensitivity to rewards and parental perfectionism leads to development of an over-controlling coping style; this coping style leads to disturbance in social connectedness and subsequently to depression. Therefore, the results of this study support the Lynch’s model of psychopathology for depression.
    Keywords: Lynch's model of psychopathology, depression, sensitivity to threats, sensitivity to rewards, parental perfectionism
  • Tohid Ranjbari, Elahe Hafezi *, Abolfazl Mohamadi, Farzane Ranjbar Shirazi, Fatima Ghafari Pages 75-88
    Recently, clinical studies consider a different picture of obsessive-compulsive disorder. An image that similar to addictive behaviors in people with substance use disorder. The aim of the present study was to compare the anxiety, worry and intolerance of uncertainty among people with obsessive-compulsive disorder and substance use with normal people. It is a case control study . For this purpose, 120 people with obsessive compulsive disorder and 120 substance use disorder were selected through target sampling. Also, for comparison with two clinical sampling groups 120 people were selected from the normal population. Beck Anxiety Inventory (BAI), Pennsylvania Worry Questionary (PSWQ) and Intolerance of Uncertainly Scale (IUS) were divided between three groups.The results showed that there was a significant difference between the scores of clinical groups and normal people in anxiety, worry and intolerance of uncertainly variables. However, there was no significant difference between obsessive-compulsive and substance use disorders. In general, according to the findings of this study and the similarity of people with obsessive-compulsive and substance use disorders, it is necessary to study the meta-diagnostic components in both of these disorders in order to prevent them.
    Keywords: Anxiety, Worry, Obsessive Compulsive Disorder, Substance Use Disorder, Intolerance of Uncertainty
  • Sayed Ali Kazemi Rezaei, Mahnaz Shahgholian *, Seyed Vali Kazemi Rezaie, Ensie Karbalaei Esmaeil Pages 89-101
    The purpose of this study was to investigate the structural equation model between defense styles and self-image in university students. Among the students who studied at the Kharazmi University 154 students were randomly selected and information from the defense style questionnaire and the Beck Self Concept Test were analyzed. The conceptual model of research was fitted with data. The size of the absolute (0.76), relative (0.89), external (0.87) and internal (0.91) indexes showed the fitness of the presented model. The path coefficients indicated that neurotic and immature mechanisms are related to different dimensions of self-concept. All of the studied paths, except for the path of mature defense mechanisms in three domains of self-concept (mental, physical and occupational), are significant. Also, the positive and significant correlation between the immature and neurotic defense mechanisms with self-concept determined. The results of this study emphasize the importance of the relationship between defenders with self-concept.
    Keywords: Defense mechanism, Self, concept, Mental health
  • Mehri Mowlaie, Nader Hajloo, Goodarz Sadeghi Hashjin, Niloofar Mikaeili, Shima Heidari Pages 102-112
    Separation anxiety disorder has high prevalence and lead to demolishing effects on quality of life, the aim of the present research was to examine the confirmatory factor analysis of adult separation anxiety disorder questionnaire in Iranian university students. Among three hundred and ten students, 180 males and 130 females were selected by convenient sampling method and responded to adult separation anxiety disorder questionnaire and depression, anxiety and stress scale. The results of the present research showed that factor analysis using principle component method lead to extract 5 factors of ASA-27. Factors included: separation anxiety, worry about significant others, sleep disturbances, talking a lot, worry about hurting significant others. Reliability of the questionnaire via Cronbach's alpha was 0/88 and correlations between scores of test-retest were 0/64 that indicates high reliability. The result of the present research showed that Persian version of adult separation anxiety disorder and its 5 subscales has desirable reliability in university samples and is appropriate tool for screening this disorder.
    Keywords: Adult separation anxiety disorder, Factor analysis, Validity, Reliability